Οι συμβολισμοί του γάμου

Ο κουμπάρος περνάει τις βέρες στο ζευγάρι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί, κατά τη διάρκεια του μυστηρίου του γάμου, ο γαμπρός και η νύφη φοράνε βέρες και στέφανα ή γιατί πίνουν κρασί από το ίδιο ποτήρι; Μήπως επίσης έχετε αναρωτηθεί τι συμβολίζει ο χορός του Ησαΐα, το ρύζι ή τα κουφέτα; Στη διάρκεια της ακολουθίας του μυστηρίου του γάμου τελούνται ορισμένες πράξεις που έχουν βαθύτατο συμβολισμό.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι ο ανώτατος σκοπός του γάμου βρίσκεται στη φράση "εις σάρκαν μίαν", δηλαδή αποτελεί την ενότητα και την επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Μέσα από το γάμο ο Χριστός προσφέρει στους δύο συζύγους τη δυνατότητα να αγαπήσουν πραγματικά ο ένας τον άλλο και να ζήσουν ευτυχισμένοι ξεπερνώντας τον οποιοδήποτε εγωισμό τους.

Ο ίδιος ο Γάμος με την ένωση του άνδρα και της γυναίκας "εις σάρκαν μίαν" συμβολίζει την ένωση του Χριστού με την Εκκλησία. Κατά την ακολουθία του γάμου τονίζεται ότι ο άνδρας πρέπει να αγαπά και να φροντίζει τη γυναίκα, και αυτή με τη σειρά της να υπακούει στον άνδρα που θεωρείται η κεφαλή της, όχι με την έννοια της εξουσίας αλλά με την έννοια της θυσίας, όπως ακριβώς συνέβη με το Χριστό που αγάπησε την Εκκλησία και θυσιάστηκε γι' αυτήν.

Το Ιερό Ευαγγέλιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι συμβολίζει την παρουσία του Χριστού.

Η στάση των μελλόνυφων ο ένας δίπλα στον άλλο, συμβολίζει την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλλα και το γεγονός ότι και οι δύο έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Οι βέρες που φοράει ο ιερέας στα δάκτυλα του ζευγαριού συμβολίζουν τον αρραβώνα και την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει γάμος. Είναι επίσης η έκφραση της σταθερότητας της σχέσης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των συζύγων.

Η ένωση των χεριών των μελλόνυμφων από τον ιερέα αποτελεί ένδειξη ότι από εκείνη τη στιγμή η ζωή τους ενώνεται μεταξύ τους αλλά και με το Θεό που την ευλογεί.

Τα στέφανα που τοποθετούνται στα κεφάλια του ζευγαριού συμβολίζουν την επιβράβευση για την αρετή και την αγνότητά τους.

Το κρασί που πίνουν οι σύζυγοι από το ίδιο ποτήρι αποτελεί σύμβολο του κοινού βίου που αποφάσισαν να μοιραστούν και την κοινή συμμετοχή που θα έχουν πλέον στις χαρές και στις λύπες.

Η θριαμβευτική περιφορά γύρω από το τραπέζι με το τροπάριο "Ησαΐα χόρευε..." εκφράζει τη χαρά και τη δόξα που συνοδεύουν το γάμο.

Το ρύζι και τα ροδοπέταλα που πετούν οι καλεσμένοι στα κεφάλια των νεόνυμφων αποτελούν έκφραση ευχής για την ευτεκνία και την προκοπή του ζευγαριού.

Τέλος τα κουφέτα με τη γλυκόπικρη γεύση τους συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου.

Συνεπώς, το μυστήριο του γάμου δεν αποτελεί ένα κοσμικό γεγονός, αλλά ένα θρησκευτικό γεγονός ιδιαίτερα πλούσιο σε συμβολισμούς που φανερώνουν την ιερότητά του.

 

Δείτε επίσης